Nože na krájanie
Zobrazený jediný výsledok
V kuchyni znamená krájať na tenké plátky. Krájací nôž sa preto používa na krájanie potravín tak, aby sa získali malé, jemné kúsky v podobe guľatého plátku, prúžku, julienu, kocky atď. Krájať možno všetky potraviny: zeleninu, ovocie, bylinky, mäso, hydinu, ryby.
Charakteristika krájacieho noža
Krájač je vlastne európsky kuchársky nôž alebo japonský nôž santoku . Skutočne, krájací nôž má širokú čepeľ s dĺžkou od 15 do 30 centimetrov. Táto veľká veľkosť umožňuje vykonávať rôzne kulinárske úlohy a krájať veľké množstvo surovín v krátkom čase. Keďže krájací nôž má veľkorysé rozmery, aj jeho hmotnosť je o niečo vyššia. Táto vlastnosť ponúka lepšiu kontrolu a stabilitu pri krájaní. Pohodlná šírka čepele je užitočná na drvenie prísad, napríklad cesnaku, alebo na prenášanie nakrájaných potravín. V prípade noža santoku je špička mierne zahnutá smerom nadol, čo umožňuje efektívny pákový pohyb, ktorý menej namáha ruku. Únavu znižuje aj ostré ostrie čepele, ktoré ľahko a s pozoruhodnou presnosťou preniká do potravín. Všimnite si, že niektoré Santoku sú na čepeli zdobené jamkami, ktoré zabraňujú prilepeniu potravín. Krájací nôž je kovaný z nehrdzavejúcej ocele, uhlíkovej ocele alebo keramiky. Nerezová oceľ je obľúbená pre svoju odolnosť voči korózii a jednoduchú údržbu. Čepele z uhlíkovej ocele a keramiky sú cenené pre svoju výnimočnú a dlhotrvajúcu ostrosť. Sú však krehké a nemali by sa používať na krájanie kostí alebo tvrdých či mrazených potravín. Rukoväte sa vyrábajú zo širokej škály materiálov, od… V kuchyni krájať znamená krájať na tenké plátky. Krájací nôž sa preto používa na krájanie potravín takým spôsobom, aby sa získali malé, jemné kúsky v podobe guľatého plátku, prúžku, julienu, kocky… Krájať možno všetky potraviny: zeleninu, ovocie, bylinky, mäso, hydinu, ryby.
Charakteristika krájacieho noža
Krájač je vlastne európsky kuchársky nôž alebo japonský nôž santoku . Skutočne, krájací nôž má širokú čepeľ s dĺžkou od 15 do 30 centimetrov. Táto veľká veľkosť umožňuje vykonávať rôzne kulinárske úlohy a krájať veľké množstvo surovín v krátkom čase. Keďže krájací nôž má veľkorysé rozmery, aj jeho hmotnosť je o niečo vyššia. Táto vlastnosť ponúka lepšiu kontrolu a stabilitu pri krájaní. Pohodlná šírka čepele je užitočná na drvenie prísad, napríklad cesnaku, alebo na prenášanie nakrájaných potravín. V prípade noža santoku je špička mierne zahnutá smerom nadol, čo umožňuje efektívny pákový pohyb, ktorý menej namáha ruku. Únavu znižuje aj ostré ostrie čepele, ktoré ľahko a s pozoruhodnou presnosťou preniká do potravín. Všimnite si, že niektoré Santoku sú na čepeli zdobené jamkami, ktoré zabraňujú prilepeniu potravín. Krájací nôž je kovaný z nehrdzavejúcej ocele, uhlíkovej ocele alebo keramiky. Nerezová oceľ je obľúbená pre svoju odolnosť voči korózii a jednoduchú údržbu. Čepele z uhlíkovej ocele a keramiky sú cenené pre svoju výnimočnú a dlhotrvajúcu ostrosť. Sú však krehké a nemali by sa používať na krájanie kostí alebo tvrdých či mrazených potravín. Rukoväte sa vyrábajú zo širokej škály materiálov, od syntetických až po najušľachtilejšie drevo odolné voči hnilobe. Nech už sú akékoľvek, vždy sú ergonomické a majú príjemný úchopový povrch pre dokonalé vyváženie v ruke. Vlastnosti krájacieho noža z neho robia ideálny nástroj na sekanie byliniek, prípravu mletého cesnaku, cibule, póru, ale aj húb, kuracieho, hovädzieho alebo bravčového mäsa. Upozorňujeme, že niektoré servírovacie nože od značiek Opinel alebo Victorinox možno použiť ako krájače ovocia a zeleniny . Podrobnosti