Pokiaľ ide o vreckové príbory, existuje množstvo typov čepelí , takže nie je pre každého jednoduché sa v nich zorientovať. Tento sprievodca vám pomôže zistiť viac o rôznych tvaroch čepele , ktoré môže mať
. Samozrejme, zostaviť úplný zoznam by bolo jednoducho nemožné, pretože existuje veľmi veľa tvarov. Preto sa tu zameriame na to podstatné tým, že vysvetlíme, podrobne opíšeme hlavné typy čepele vreckového noža . V druhom odseku budeme hovoriť o čepeli , ktorá ide ruka v ruke s čepeľou. Krátky sprievodca, ktorý vám výrazne pomôže pri výbere noža!
Nože: hlavné tvary čepele
Pred vymenovaním rôznych tvarov čepele si vysvetlíme anatómiu čepele noža veľmi jednoduchým spôsobom pomocou schémy. Ostrie zodpovedá spodnej časti, môže byť hladké, ozubené alebo zmiešané, ako je to v tomto prípade. Nikdy neviete, ktoré ostrie si vybrať? Nepodliehajte panike, túto tému rozvedieme na konci tohto článku.
Hrebeň sa nachádza oproti reznej hrane, takže na obrázku je to horná časť. Hrbát čepele spravidla nie je ostrý, aby sa naň dali pritlačiť prsty. Buďte však opatrní, pretože pri niektorých typoch čepele sa zadná strana môže ukázať ako ostrá. Hrot je jednoducho miesto, kde sa rezná hrana stretáva so zadnou časťou. Nakoniec, ďalší pojem, ktorý si treba uvedomiť, je emulzia . Tento termín jednoducho označuje časť čepele, ktorá sa zmenšuje alebo dokonca zužuje, s viac či menej výrazným uhlom.
Čepeľ s rovným ostrím
Tento tvar čepele je pravdepodobne najznámejší, pretože je veľmi ľahko identifikovateľný vďaka úplne rovnému chrbtu . To umožňuje používateľovi oprieť si prsty o zadnú časť a zvýšiť tak silu rezu. Čepel s rovným ostrím je cenená pre svoju všestrannosť, je vhodná na rezanie, ako aj na perforovanie, prepichovanie.
Čepeľ s kvapkovitým ostrím
Ak máte nejaké znalosti o nožoch, štýl drop point by vám nemal byť neznámy, pretože je to základný prvok vo svete nožiarskych výrobkov. Vyznačuje sa asymetrickým hrotom , pričom hrot je o niečo nižší než stonka. Čepel s kvapkovitým hrotom sa môže nazývať aj čepeľ Bourbonnaise, aj keď s týmto pomenovaním sa stretávame pomerne zriedkavo. Tento typ čepele je vhodnejší na vŕtanie a perforovanie, hoci je možné aj krájanie. Nemýľte si ho s typom hrotu kopije, ktorý vám teraz urýchlene predstavíme.
Čepeľ s hrotom
Profil hrotu oštepu je podobný ako profil hrotu kvapky. S jedným rozdielom, a to veľkým, pretože emulzia je tu symetrická . Inými slovami, tentoraz sa hrot nachádza priamo v strede drieku. Čepeľ spear point je agresívnejšia, silnejšia a dá sa brúsiť buď čiastočne, alebo úplne na chrbte. Detail, ktorý môže byť v určitých prípadoch zaujímavý.
Čepeľ s klipovým hrotom
Typ clip point sa vyznačuje zvýšenou špičkou čepele , ale predovšetkým čiastočne otvorenou zadnou časťou v prednej časti. To umožňuje používateľovi rezať, krájať s obrovskou presnosťou aj v tých najťažšie prístupných miestach. To je hlavná výhoda čepele s klipovým hrotom .
Čepeľ s prítlačným hrotom
Profilom trailing point sú vybavené čepele mnohých
. Je ľahko rozpoznateľný pre svoju silne nahor smerujúcu prednú krivku . Čepel so zaťahovacím hrotom sa používa na odieranie kože, preto má veľké využitie pri aplikáciách, ako je napríklad poľovníctvo. Je ideálny na sťahovanie kože z mŕtvych zvierat, to isté platí aj pre ryby, čo z neho robí impozantného spojenca rybárov.
Čepeľ s ihlovým hrotom
Ihla je anglický výraz, ktorý po preklade do francúzštiny znamená ihla . Ako ste iste pochopili, čepel Needle Point vďačí za svoj názov podobnosti s ihlou, preto je veľmi tenká. Je ideálna na prepichovanie, bodanie, čo vysvetľuje, prečo sa tak používa na sebaobranu.
Čepeľ tanto
Profil tanto vybavuje čepele mnohých taktických nožov, ktoré oceňujú profesionáli v oblasti armády a obrany. Zvláštnosťou štýlu tanto , je rovné ostrie , alebo ak chcete, nezaoblené. Nôž s čepeľou tanto má určite agresívnejší vzhľad, ako aj väčšiu silu. Nevýhodou je, že jeho ostrenie je zložitejšie, minimálne si vyžaduje trochu techniky.
Reverzná čepeľ tanto
Známe tiež ako reverzné tanto , reverzné tanto je, ako ste už možno uhádli, variantom tanto, ktoré sme si predstavili skôr. Emulka je na jednej strane rovná, zatiaľ čo na druhej strane zaoblená, čo čiastočne rozbíja “agresívnu” stranu. Invertované tanto je teda svojím spôsobom mäkkou verziou tanto.
Čepeľ Sheep Foot
Čepel Sheep Foot alebo “Ovčia noha” je jednou z najľahšie identifikovateľných. Možno sa pýtate, čo to má spoločné s ovcami? Jednoducho to, že pôvodne sa používal na rezanie ich kopýt. Čepeľ Sheep Foot sa vyznačuje rovným ostrím, ako aj zakriveným chrbtom na špičke. Je veľmi obľúbená u výrobcov nožov MAM alebo aj Maserin a dokonale sa hodí na sekanie. Buďte však opatrní, pretože čepeľ ovčej nohy nie je vyrobená na prepichovanie.
Čepeľ WharnCliffe
Štýl WharnCliffe sa neuveriteľne podobá profilu Sheep Foot. Rozdiel je v tom, že zakrivenie je dlhšie, skrátka výraznejšie zaoblenie. Americká značka Spyderco pravidelne používa čepeľ WharnCliffe pre svoje skladacie nože . Treba povedať, že to pomáha vytvárať výrazný dizajn. Tento typ čepele je skvelý na rezanie konárov.
Ako si vybrať ostrie čepele noža
Pri kúpe nového skladacieho noža , sa stále opakuje tá istá otázka. Mali by ste sa rozhodnúť pre hladké alebo zúbkované ostrie? Ako to veľmi často býva, odpoveď závisí od vášho použitia. Aby sme vám pomohli správne sa rozhodnúť, vysvetlíme vám výhody a nevýhody rôznych existujúcich rezných hrán.
Hladké ostrie, najpresnejšie
hladké ostrie je najviac zastúpené. Ako už názov napovedá, jej ostrie je dokonale hladké, prípadne bez vrúbkovania. To ponúka veľkú presnosť, ako aj veľmi čisté rezy. Skúste napríklad horizontálnymi pohybmi narezať list A4 a uvidíte, že výsledok bude vždy veľmi čistý. Navyše ostrenie je pomerne jednoduché , čo je dôležitý bod, ktorý sa napriek tomu pri výbere skladacieho noža často podceňuje .
hladké ostrie má však aj svoje nevýhody, napríklad obtiažne rezanie vláknitých materiálov, ako sú laná alebo dokonca plast.
Zúbkované ostrie, najvýkonnejšie
Zúbkovaný ,
alebo zúbkovaný , nazvite to ako chcete, znamená to to isté. Zubatá čepeľ je cenená pre svoju všestrannosť a najmä pre schopnosť vedieť silou píliť najmä laná a jemné konáre. Toto ostrie je ideálne na vonkajšie použitie. Nanešťastie, naostrenie zúbkovaného ostria je zložitejšie. Okrem toho rezy budú mať tendenciu byť menej presné ako pri hladkom ostrí.
Zmiešané ostrie, zaujímavý kompromis
zmiešané ostrie leží medzi hladkým a zúbkovaným ostrím, ako uvádza názov, je to veľmi zaujímavá alternatíva. Zmiešané ostrie alebo tiež kombinované ostrie sa skladá z hladkej časti , a rozumej zubatej časti . Nože vybavené týmto typom čepele sú veľmi univerzálne , čo je ľahko pochopiteľné. Nevýhodou je, že ostrenie je veľmi náročné a rezné plochy sa v niektorých prípadoch ukazujú ako príliš malé.
Ak ste si prečítali celú príručku, mali by ste byť teraz odborníkom, pokiaľ ide o čepele nožov! Ako ste si uvedomili, neexistuje najlepší tvar ani najostrejšie ostrie, kľúčom k správnemu výberu je identifikovať vaše potreby a spôsoby použitia.